Propunerea Comisiei Europene de a plafona platile directe in viitorul exercitiu financiar al PAC a starnit ingrijorari in randul fermierilor, care sustin ca supravietuirea exploatatiilor pe care le conduc depinde de sprijinul financiar.
Prezent la reuniunea Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European, europarlamentarul Daniel Buda a vorbit despre nemultumirile fermierilor si a explicat cum ar putea fi afectati acestia, in cazul in care subventiile vor fi plafonate.
„Mi-am exprimat ingrijorarea fata de propunerea Comisiei Europene si a raportoarei cu privire la plafonarea platilor directe. Am stat de vorba cu foarte multi fermieri, nu doar din Romania, ci si din Cehia, Olanda, Franta care si-au manifestat nemultumirea cu privire la plafonare. Acesti fermieri si-au facut credite la banca pe 10-15 ani, iar finantarea s-a facut si in baza subventiile ce urmau sa fie incasate. Or, taierea acestor fonduri dupa 2020 ii vor pune in fata unui faliment iminent! Cred ca trebuie sa gasim o solutie echilibrata astfel incat sa prevenim intrarea in faliment a acestor fermieri”, a declarat Daniel Buda.
Buda: „Daca va fi avuta in vedere o plafonare, ea trebuie sa fie facuta la un alt nivel”
Oficialul european nu s-a opus complet masurii de plafonare a subventiilor, insa a explicat ca aceasta decizie trebuie luata la nivelul fiecarui stat membru, astfel incat afacerile fermierilor sa nu fie amenintate.
„Oricum, daca va fi avuta in vedere o plafonare, ea trebuie sa fie facuta la un alt nivel si trebuie sa fie facuta de la nivel european. In lipsa unei sume impuse, statele membre ar trebui sa poata sa decida voluntar, dar de o maniera in care sa nu puna in pericol supravietuirea exploatatiilor agricole. Predictibilitatea trebuie sa fie elementul central al unor astfel de decizii, dupa cum sprijinirea fermierilor mici si mijlocii trebuie sa fie in atentia Comisiei Europene”, a mai spus europarlamentarul.
Leave a Reply