REVIZIILE DE IARNĂ în parcul de mecanizare

REVIZIILE DE IARNĂ în parcul de mecanizare

De modul în care fermierii îşi administrează utilajele agricole pe timpul iernii pot depinde, într-o măsură importantă, problemele din parcul de mecanizare în următorul an agricol. Cu siguranţă, un tractor bine pregătit din iarnă înseamnă mai puţine bătăi de cap pentru fermier la primăvară.

Pentru a veni în sprijinul agricultorilor, am stat de vorbă cu câţiva reprezentanţi ai dealerilor de utilaje şi de maşini agricole din România pentru a afla sfaturi de întreţinere a utilajelor pe perioada când acestea nu sunt folosite în producţie.

MEWI: Spălarea cu apă accelerează coroziunea

În opinia şefului de atelier Mewi Orţişoara, Cristin Marcu, operaţiunea de curăţare şi depozitare a utilajelor agricole este foarte importantă pentru a le putea menţine în stare de funcţionare corespunzătoare. “Combinele nu se spală cu apă, ci se suflă cu aer sub presiune, deoarece apa se poate depozita pe planurile înclinate ale combinei, accelerând procesul de coroziune. Buncărele trebuie golite şi trebuie folosite soluţii împotriva rozătoarelor. Nici un tractor, combină sau orice alt utilaj nu trebuie să fie depozitat în aceeaşi încăpere în care sunt stocate cerealele, pentru a evita apariţia rozătoarele care rod cablurile”, recomandă reprezentantul Mewi.

În ceea ce priveşte utilajele de prelucrare a solului, fermierii trebuie să aibă grijă ca acestea să nu ruginească.“Este recomandat ca plugurile şi discurile să se dea cu vaselină sau ulei, pentru a împiedica apariţia ruginii. În plus, în primăvară, când vor intra în brazdă, frecarea cu solul nu va mai fi atât de mare, forţele de tracţiune vor fi diminuate, iar întoarcerea brazdei va fi mai bună”, explică interlocutorul nostru.

Cum se pot proteja echipamentele de îngheţ? “În cazul tractoarelor şi a combinelor trebuie verificată concentraţia antigelului, pentru a fi siguri că nu îngheaţă, şi lăsate peste iarnă cu rezervoarele pline de motorină, pentru a nu se produce condensul. Pentru a nu îngheţa sistemul de frânare, în instalaţia de aer trebuie introdus alcool tehnic. În cazul maşinilor de erbicidat, este recomandată umplerea bazinului de produs cu circa 150 de litri de amestec de apă cu antigel, recircularea pe rampe şi în instalaţia de agitare şi pulverizare a soluţiei, iar maşina trebuie lăsată aşa peste iarnă. Bazinul de apă curată trebuie golit“, susţine Cristin Marcu.

IPSO AGRICULTURĂ: Aţi verificat data ultimului service?

Depozitarea la întâmplare a utilajelor pe perioada iernii poate cauza prejudicii materiale fermierilor. “Nu se recomandă depozitarea echipamentelor motorizate în aceeaşi încăpere în care sunt stocate cerealele. O sursă de hrană reprezintă mediul propice unde se pot înmulţi rozătoarele. Acestea pot ajunge pe sistemele electrice ale utilajelor şi pot deteriora cablurile. Păstrarea utilajelor peste iarnă este de preferat să se facă într-un spaţiu interior, închis. În cazul în care fermierul nu dispune de o astfel de suprafaţă şi echipamentul este depozitat afară, se recomandă acoperirea lui cu o prelată”, susţine Gabriela Gimbăşanu, specialist comunicare, IPSO Agricultură.

În situaţia echipamentelor motorizate, specialiştii IPSO recomandă ca, înainte de depozitare, să fie verificată data ultimului service. “În cazul utilajelor motorizate (combine, tractoare, sprayere, încărcătoare telescopice), înainte de depozitarea acestora peste iarnă, se verifică numărul de ore de funcţionare şi data ultimului service de întreţinere. În sezonul rece este recomandat să se verifice rezervorul tractorului John Deere cu consum de AdBlue. Acest lichid poate fi stocat în rezervor maxim 12 luni. Tot acum este momentul potrivit pentru verificarea funcţionalităţii utilajelor din fermă”, arată Gabriela Gimbăşanu.

Reprezentantul IPSO Agricultură spune că inspecţia tehnică şi, implicit, reparaţiile utilajelor ar trebui să fie o prioritate pentru toţi fermierii, mai ales în sezonul rece, atunci când volumul lucrărilor efectuate în câmp scade considerabil. “La sfârşit de toamnă, atunci când cele mai multe dintre utilaje se află în fermă, este momentul potrivit pentru a efectua operaţiunile de inspecţie tehnică şi înlocuirea elementelor uzate. Aşa cum i-a obişnuit pe fermieri, IPSO Agricultură vine în sprijinul acestor acţiuni specifice cu două campanii de iarnă: EXPERT Check şi Reparaţii. Aceste soluţii oferite de IPSO Agricultură au scopul de a preîntâmpina eventuale probleme ce pot apărea atunci când fermierii au cea mai mare nevoie de utilajele lor, în plin sezon. Consilierii de piese de schimb şi tehnicienii de service din cele 19 sedii din ţară sunt pregătiţi să ofere informaţii suplimentare oricând”, ne asigură interlocutorul nostru.

ŞASE RECOMANDĂRI-CHEIE

 • Verificarea presiunii din anvelope, pentru a se asigura că este cea recomandată în funcţie de temperatură şi de tipul de lucrare.
 • Pe cât posibil, trebuie evitată lăsarea sub presiune a cilindrilor hidraulici de orice fel.
 • Curelele trebuie demontate şi depozitate într-un spaţiu cu umiditate redusă şi cu temperaturi pozitive.
 • La semănătorile de prăşitoare, dozatoarele trebuie demontate şi păstrate într-un spaţiu închis.
 • Pentru exploatarea optimă a tractorului, pe timp de iarnă, uleiurile trebuie aduse la temperatura optimă de funcţionare. Nivelul de ulei se verifică întotdeauna dimineaţa.
 • O greşeală frecventă este faptul că nu se foloseşte antigel la maşinile de erbicidat, ceea ce duce la distrugerea pompei.

TITAN MACHINERY ROMÂNIA: Recomandări specifice pentru rezervoarele metalice 
Adrian Olteanu, Manager de Produs, Titan Machinery România, spune că fermierii trebuie să înceapă negreşit cu activitatea de curăţare a echipamentelor. “Primul lucru pe care trebuie să-l facă fermierul pentru o conservare adecvată a utilajelor pe perioada de iarnă ar fi curăţarea acestora înainte de intrarea în iarnă”, punctează reprezentantul Titan Machinery România.
Următoarea operaţiune, în opinia interlocutorului nostru, constă în verificarea şi completarea conţinutului de antigel. “Al doilea lucru pe care ar trebui să-l facă este completarea cu antigel a tractoarelor, combinelor şi tuturor utilajelor autopropulsate. Adăugarea de antigel se recomandă inclusiv în instalaţiile maşinilor de erbicidat. Dacă maşina nu este utilizată mai mult de 3 luni, se recomandă înlăturarea AdBlue din instalaţie şi rezervor. Se recomandă ca rezervorul de combustibil să fie plin pe întreaga perioadă de neutilizare a utilajului, în special la maşinile care au rezervoare metalice, pentru a preveni coroziunea”, atenţionează specialistul Titan Machinery România.

NHR AGROPARTNERS: Depozitare în spaţii fără surse de amoniac 
Florin Ţâmpu, Marketing Manager la NHR Agropartners, spune că fermierii ar trebui să acorde importanţă modului de depozitare a maşinilor agricole pe perioada iernii. “Depozitarea maşinilor în sezonul rece este un procedeu specific fiecărui utilaj. Noi, cei de la NHR Agropartners, în activităţile de comercializare le punem în vedere fermierilor faptul că în manualul de utilizare se pot găsi detalii utile inclusiv despre depozitarea echipamentelor în perioadele când acestea nu se utilizează. Le recomandăm tuturor să se folosească de aceste instrucţiuni”, susţine reprezentantul NHR Agropartners.

Şi Florin Ţâmpu spune că depozitarea trebuie să înceapă cu operaţia de curăţare a utilajelor. “Pentru a prelungi durata de viaţă a maşinilor, trebuie să se înceapă de la curăţarea astfel încât înăuntru să nu mai rămână substanţe chimice care pot afecta piesele componente“, arată interlocutorul nostru. Nu în ultimul rând, utilizatorii trebuie să ungă suprafeţele metalice pentru a evita coroziunea.
În ceea ce priveşte întreţinerea combinelor, Florin Ţâmpu recomandă ca spaţiile de depozitare a acestora să fie închise, fără surse de amonic. “La combine este de reţinut ca spaţiile unde sunt depozitate să fie închise, fără îngrăşăminte cu amoniac, deoarece există pericol de coroziune a conectorilor electrici. Desigur, fiind închis, spaţiul respectiv protejează utilajele şi de intemperii”, explică reprezentantul NHR.

Un alt sfat util este legat de utilajele cu baterii, cum sunt tractoarele şi combinele. “La acest gen de utilaje este obligatoriu ca bateriile să fie demontate şi păstrate într-un spaţiu uscat. Este foarte indicat ca bateriile să fie încărcate complet măcar o dată pe lună pe perioada de depozitare a utilajelor”, arată reprezentantul NHR Agropartners.

BINE DE ŞTIUT!

 • Este ideală suspendarea maşinilor pe “capre” (suporţi), pentru a evita ovalizarea roţilor.
  • Se recomandă gresarea completă a utilajelor şi strângerea tijelor cilindrilor hidraulici sau gresarea acestora.
 • La combine este ideală slăbirea curelelor.
 • Se recomandă protejarea tractoarelor şi combinelor de rozătoare.
 • Printre cele mai frecvente greşeli pe care le fac fermierii se numără şi neînlăturarea resturilor vegetale din combină şi, în general, necurăţarea utilajelor.

MASCHIO GASPARDO: Operaţiuni punctuale pentru întreţinerea plugurilor de ultimă generaţie

Petru-Octavian Duşan, director de vânzări pe zona vest la Maschio Gaspardo, susţine că anumite echipamente necesită întreţineri punctuale pentru menţinerea performanţei tehnice a acestora. Astfel, la un plug de ultimă generaţie, marca Maschio Gaspardo, în perioada de iarnă se fac următoarele operaţii de stocare şi întreţinere:

 • Înainte de a efectua orice reparaţie sau operaţie de întreţinere asupra utilajului, trebuie oprit motorul tractorului, scoasă cheia din contact, aşteptăm până ce toate părţile aflate în mişcare s-au oprit complet şi tragem frâna de mână;
 • Gresarea se face la: capul oscilant, axele de legătură între capul oscilant şi şasiul plugului, roţile, braţele pentru echipamentul tractat, consolele oscilante, siguranţa cu bolţ de tracţiune, discul tăietor şi la opritoarele de poziţie, după primele 10 ore de funcţionare, la fiecare 10 ore, la fiecare 50 de ore, la fiecare 200 de ore sau la sfârşitul sezonului, în funcţie de locul unde se face aceasta. În cartea tehnică este prezentat un grafic al acestor intervenţii.
 • Verificarea strângerii suficiente a tuturor şuruburilor şi piuliţelor, după primele 10 ore de funcţionare, la fiecare 10 ore, la fiecare 50 de ore, la fiecare 200 de ore sau la sfârşitul sezonului, în funcţie de locul unde se face aceasta. În notiţa tehnică este prezentat un grafic de lucru.
 • Verificarea presiunii pneurilor, după primele 10 ore de funcţionare, la fiecare 10 ore, la fiecare 50 de ore, la fiecare 200 de ore sau la sfârşitul sezonului, în funcţie de locul unde se face aceasta. În cartea tehnică este prezentat graficul cu frecvenţa verificărilor.
 • Curăţaţi maşina complet folosind un furtun cu apă. Dacă folosiţi un dispozitiv de curăţat de mare presiune, nu orientaţi dispozitivul către etanşările cilindrului şi ale furtunurilor hidraulice.

Întreţinerea maşinii de stropit 

În opinia reprezentantului Maschio Gaspardo, un alt tip de utilaj agricol care necesită un tratament special este maşina de stropit, pentru care redăm în continuare următoarele sfaturi:
– Verificarea etanşeităţii pompei, a racordurilor, robineţilor, furtunurilor şi conductelor de transport a soluţiei;

– Verificarea vizuală a uniformităţii de stropire, prin reducerea presiunii de lucru la circa 3 bari;

– Curăţarea duzelor cu o periuţă specială;

– Curăţarea filtrelor;

– Stabilirea şi verificarea vitezei de lucru;

– Stabilirea cantităţii (dozei) de soluţie aplicată pe hectar;

– Verificarea debitului duzelor şi a presiunii de lucru;

– Proba cu apă în teren, înainte de a intra la lucru;

– Introducerea pe instalaţie a soluţiei de antigel.

PROGRAMUL EXPERT CHECK

IPSO Agricultură vine în sprijnul fermierilor prin mai multe tipuri de servicii pliate special pe nevoile acestora, cum este şi programul Expert Check. “Prin intermediul programului Expert Check, specialiştii IPSO Agricultură pot face o inspecţie detaliată a utilajelor John Deere. De asemenea, fermierul beneficiază, în perioada 01.11.2018-28.02.2019 de un discount de 20% pentru piesele ce trebuie înlocuite în urma inspecţiei, precum şi 15% discount la manoperă, ofertă valabilă până la data de 30.04.2019”, detaliază Gabriela Gimbăşanu.

SURSA: Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/222 (ediţia 15-30 noiembrie 2018)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.